Veilige vluchtwegen op school

Voor scholen is veiligheid belangrijk. Hoe zorg je met het juiste hang- en sluitwerk voor veilige vluchtwegen op school? Jenaplan school Metameer is daar een mooi voorbeeld van. 

Metameer in Boxmeer oogt strak zonder streng te zijn. Het schoolgebouw is transparant en voelt toch veilig. En wie de levendige hal betreedt zal verrast zijn door de prettige akoestiek. Kortom: het is een gebouw dat uitnodigt en waar de deur voor bezoekers letterlijk de hele dag geopend is.

Alle deuren zijn overdag permanent ontgrendeld. Dat geldt tevens voor de vluchtwegen en paniekdeuren. “Niet alleen de architectonische aspecten zijn bepalend voor een goede huisvesting. Het gaat om de totale beleving. De uitstraling van een gebouw, de rust in het pand en het gevoel dat men zich in een veilige omgeving bevindt, zijn minstens zo belangrijk.”

Rob Honings Bouwdirecteur Nieuwbouw JENA VO school Metameer Boxmeer en werkzaam bij TPM TRATAD Project Management vertelt: “De toegang is misschien niet iets wat direct in het oog springt, maar wel mede bepalend voor het gevoel. En juist op dat punt zijn de belangen strijdig. Kijk je naar de isolatiewaarden, dan wil je het aantal gevelopeningen beperken.

Let je op de inbraakveiligheid dan geldt dat deuren daar niet aan bijdragen. Terwijl het voor de veiligheid van de leerlingen en leraren juist van belang is dat vluchtwegen niet worden belemmerd en de vluchtwegfunctie van deuren is gewaarborgd.’’

Gegarandeerd veilig

De inbraakwerendheid en het beheer van de toegang zijn voor de schooldirectie belangrijk. Het elektronisch gecontroleerde toegangssysteem van Reynaers waarborgt beiden.

Alle vluchtdeuren hebben bovendien een EN1125 of EN179 normering. De overige buitendeuren voldoen aan WKII (weerstandsklasse 2) volgens de prestatie-eisen van het Bouwbesluit.

De hoofdentree aan de voorzijde heeft een tourniketdeur en aan beide kanten enkelvoudige paniekdeuren. De rechter vluchtdeur aan deze voorzijde is mechanisch volledig zelfvergrendelend, de linker vluchtdeur is voorzien van een motorslot. Deze laatste wordt ook mechanisch vergrendeld.

Lees hier het hele verhaal over Metameer.

Voor meer informatie neem
contact op met Reynaers